Hoe moet ik veilig werken met ladders?

Eenvoudig én veilig werken met ladders

Ladders worden zó vaak gebruikt dat men er niet eens meer over nadenkt. Probeer het eens bij u op de werkvloer. Vertel tegen een van uw medewerkers dat u een training gaat geven over hoe men een ladder dient te gebruiken. Veel van deze medewerkers zullen u gaan aankijken en vragen:

“Training? Voor het gebruik van een ladder? Ben je gek?! Je pakt een ladder, je zet hem neer en je klimt er op. Ik gebruik ze al sinds ik 5 jaar ben om in mijn boomhut te komen. Wat zou jij mij in hemelsnaam kunnen leren?“

Natuurlijk, omdat u de veiligheidscoördinator bent of in ieder geval de verantwoordelijke voor Health & Safety (of vergelijkbare functietitels), dan zullen zij dit niet in uw gezicht zeggen. Maar u kunt het zich voorstellen dat uw medewerkers zo kunnen denken. In een Storybuilder rapport uit 2013 blijkt dat 1860 ongevallen plaatsvonden met ladders tussen 1998 en 2009. Hiervan zitten jaarlijks gemiddeld 3 ongevallen met de dood als gevolg.

De waarheid is dat in de grote meerderheid van de situaties dat ik ladders in gebruik zie, dat ladders niet veilig gebruikt worden. In alle eerlijkheid, ladders zijn ook écht eenvoudige arbeidsmiddelen die gemakkelijk gebruikt kunnen worden. Kunnen worden! Dat gebeurt nu dus juist niet. Ladders worden nog niet op de juist wijze gebruikt, anders zouden de statistieken niet zo slecht zijn.

Verschillende tekortkomingen zoals, onder een verkeerde hoek geplaatst, niet gezekerd, niet geplaatst op een stevige, vlakke ondergrond, niet lang genoeg of ladders met breuken en scheuren. Je kunt het zo gek niet bedenken en mensen halen dat soort fratsen uit met ladders. Ik heb zelfs eens mogen ervaren dat men het een slim idee vond om twee ladders boven elkaar aan elkaar vast te binden om zodoende een langere afstand te creëren. Daar hoef ik verder geen woorden aan vuil te maken, hoop ik. Juist omdat ladders zó slecht worden gebruikt, zijn veel bedrijven in de bouw en industrie die ladders als arbeidsmiddel helemaal uitbannen mits een alternatief aanwezig is.

Een ladder veilig gebruiken

Dus je gaat een ladder gebruiken? Hoe doen we dit veilig? Wij gaan u veilige manieren tonen hoe u het best uw ladder kunt stabiliseren. Een van de grootste misvattingen van ladderstabiliteit is dat men denkt dat het is om te voorkomen dat je met ladder en al naar achter valt. Ook al hebben wij vroeger allemaal cartoons en tekenfilmseries gezien waar dit regelmatig gebeurde, is het grootste gevaar met ladders de zijwaartse beweging. Met de veiligheid van ladders beginnen we met de voet van de ladder.

Ook voor het oplossen van storingen aan CV Ketels en het daarmee werken op ladders is veiligheid erg belangrijk.

De ladderinspectie

De ladder dient in uitstekende staat te zijn en geschikt te zijn om mee te werken. Een snelle inspectie zal moeten bepalen of uw ladder in de staat is zoals de fabrikant dit ooit voor ogen had. De ladder dient geen beschadigingen, scheuren of breuken te hebben. Tevens moet de ladder natuurlijk vrij zijn olie, vuil of andere substanties die voor slipgevaar kunnen zorgen. Ongevallen met ladders gebeuren niet enkel door het vallen met de ladder, maar ook vallen van de ladder.

De voet van de ladder

Voet van de ladder

Waar zet u uw ladder op? Het antwoord is hopelijk “op een stevige, vlakke ondergrond”, maar dat is niet altijd het geval. Ladders worden opgezet in modderpoelen, of andere zachte gras of zandondergronden. Andere keren worden ladders juist geplaatst op zojuist geboende vloeren en hebben geen veilige voet van de ladders om slipgevaar van de ladder te voorkomen. Kunt u de ladder niet plaatsen op een vlakke en stevige ondergrond? Prima, dan zet u die ladder helemaal niet op!

Laddersteunen voor de voet van de ladder extra stabiliteit te geven zijn eenvoudig te bestellen via Simplified Safety. Ideale hoek van een ladder

Laten we vooropstellen dat u de perfecte plek heeft gevonden, stevig, vlak en stabiel (en de voet van de ladder is versterkt). U kunt de ladder dan plaatsen in een hoek van 65 tot 75 graden. Dit kunt u controleren door de ladder tegen u voeten te zetten en met gestrekte arm de ladder te plaatsen. Bekijk ook direct de omgeving van de ladder, zorg dat deze vrij is van obstakels.

De bovenkant van een ladder

Op dit moment hebben we de ladder op een stevige, vlakke ondergrond staan met steunen voor de voet van de ladder eraan bevestigd. Ook hebben we ervoor gezorgd dat om de ladder geen spullen staan waarover wij kunnen struikelen. We nemen u mee naar boven in de ladder. Een zijwaartse beweging van de ladder wordt niet veroorzaakt als u beneden op de ladder staat. Dit wordt ook niet veroorzaakt als u op het midden van de ladder staat. Nee, dit zal juist gebeuren zodra we bovenaan staan.

Bovenkant van de ladder

Hoe voorkomen wij deze zijwaartse beweging van een ladder? Zelfs met de perfecte ondergrond, kunnen uw gewicht en beweging ervoor zorgen dat er iets fout gaat. Dan gaan we er al vanuit dat u zichzelf niet overbelast met het meenemen met gereedschappen die over de limiet van de ladder gaan. Er zijn een paar dingen die kunnen helpen. Zoals wij ook de voet van de ladder stabiliseren, wij kunnen dit ook doen bij de top. Dit is uitermate belangrijk en zou bij elk gebruik van de ladder gedaan moeten worden. U kunt dit doen door middel van een touw of kabel die de ladder met het gebouw bevestigd, door bijvoorbeeld het gebruik van haken.

Hierdoor heeft u uw ladder goed bevestigd met de bovenkant aan het gebouw waartegen uw ladder staat gepositioneerd. U heeft dus al meerdere punten die komen kijken bij het veilig werken met ladders. Diezelfde werknemer die eerder aangaf geen training nodig te hebben voor het werken met ladders zal wellicht een deel van deze punten niet toepassen in zijn dagelijkse werkzaamheden.

Een ladder muurafstandhouder voor gevels waarbij het ongelijk is, dan is het verstandig om een muurafstandhouder toe te passen. Deze is ook eenvoudig te bestellen via Simplified Safety.

Ook al gebruiken wij al ladders sinds dat wij kinderen zijn geweest, ladders zijn geen speelgoed. Ladders zijn arbeidsmiddelen en die vereisen serieuze maatregelen om er veilig mee te werken. Als u alleen de statistieken van ladders zou kennen, dan zou u denken dat het gevaarlijke producten zijn. Zorg dat u geen onderdeel wordt van deze statistieken.

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.