Wanneer heeft een kooiladder een kooi nodig?

Normen Kooiladders

Ladders zijn iets wat we voor lief nemen; iedereen heeft er wel eens gebruik van gemaakt en is in staat ze te beklimmen. Zelfs ladders die gemonteerd zijn aan de zijkanten van onze werkplekken zijn bekend genoeg. Bekend genoeg dat we geen seconde nadenken over wat wel of geen correct gebruik van een ladder is. Ik bedoel, laten we eerlijk zijn: ladders zijn vrij eenvoudig, toch? Je hebt gelijkmatig verdeelde leuningen, gelijkmatig verdeelde sporten gekregen en alles wat je hoeft te doen is te klimmen, omhoog of omlaag. Vrij eenvoudig.

Hetgeen dat soms over het hoofd gezien wordt is: valbeveiliging. Wanneer u op de laagste sport staat aan de zijkant van uw fabriek, magazijn of kantoorgebouw en u kijkt recht omhoog, kan het lijken alsof u een vrij moeilijke klim te gaan hebt. Of dit voor u iets of niets doet, verandert niets aan het feit dat op een gegeven moment u op 3, 5 of zelfs 10 meter in de lucht bent. Dit betekent dat u een bepaalde vorm van valbeveiliging nodig hebt. Dat is waar kooien voor kooiladders van pas komen.

De basisregelementen voor Kooiladders

Volgens EN-ISO 14122-4 - Veiligheid van machines - Permanente toegangsmiddelen tot machines - Deel 4: Vaste ladders en NEN 2484 - Draagbaar klimmaterieel - Ladders en trappen, zijn er bepaalde eisen aan een vaste ladder. Een vaste ladder moet een kooi hebben die begint tussen 2,2 en 3 meter vanaf de grond. Dit zorgt ervoor dat men veilig de kooiladder kan beklimmen zonder het hoofd te stoten. Tevens moet de kooi van de kooiladder doorlopen tot 1,1 meter boven aankomstniveau. Hierdoor sluit de kooiladder aan bij het verplicht leuningwerk op het hogere niveau. De 1,1 meter vereiste van het leuningwerk is volgens de EN-ISO 14122-4 norm. Volgens het Bouwbesluit 2012 is 1 meter al een doelmatig hekwerk, het is een afweging volgens welke norm u uw leuning aanpast. Natuurlijk zorgen we er zo ook voor dat u niet bovenaan bent en dat u dan naast de kooi kunt vallen. Een KeeGuard LadderKit is een kooiladder beveiliging die perfect volgens deze strenge norm van EN-ISO 14122-4 voldoet.

In het Arbo-besluit 3.16 staat vermeld dat er bij: Risicoverhogende omstandigheden, sparingen en openingen of 2,5 meter hoogte of meer het valgevaar beperkt moet worden. Bij een kooiladder is het dus van belang om dan te kiezen voor een kooi tussen 2,2 en 3 meter begint (of wellicht zelfs tussen 2,2 en 2,5 meter voor beide normen).

Regelgeving kooiladders bovenaan

Volgens deze zelfde EN-ISO 14122-4 is het van belang dat bovenaan een kooiladder op aankomstniveau aan beide kanten een leuning is geplaatst. Deze leuning dient aan beide zijdes minimaal 1,5 meter lang te zijn. Hierdoor zorgen we ervoor dat men bovenaan de kooiladder niet direct naast de ladder alsnog naar beneden kan vallen. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de leuningen naast de kooiladder te verplaatsen en het dak op richten. Hiervoor raden wij aan om de leuningen 2 meter lang te maken aan beide zijdes. Hiermee zorg je direct dat je in een veiliger deel van het dak komt.

Bovenaan een kooiladder is het verplicht om een zelfsluitende veiligheidspoort te hebben. Dit industriële poortje is een veelgebruikt middel bij kooiladders om als zelfsluitende poortje te dienen. Dit zelfsluitende poortje zorgt ervoor dat men bovenaan de kooiladder direct de gevaarlijke open ruimte van de ladder afsluit en valgevaar voorkomt.

Lange kooiladders

Bij grotere hoogtes van de kooiladder is het verplicht om na een bepaalde afstand een rustbordes te plaatsen. Volgens de EN-ISO 14122-4 is het verplicht om vanaf kooiladders van 10 meter op iedere 6 meter een rustbordes te plaatsen dat voorzien is van leuningwerk. Volgens het Arbobesluit 3.16 is een rustbordes nodig bij kooiladders vanaf 10 meter om 7,5 meter.

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.