Verborgen risico's in jouw magazijn!

Verborgen risico’s in jouw magazijn!

Inmiddels ben ik in veel magazijnen geweest. Het verschil overal in veiligheidscultuur is net zo verschillend als de verschillende producten die zij verkochten. Sommige magazijnen in spiksplinternieuwe gebouwen hebben duidelijke lijnen geschilderd op de vloer, alleen veilig, gecertificeerde heftruckchauffeurs in de heftrucks en hebben zorgvuldig gestapelde producten in hun schappen.

Andere, ja, die hebben dit totaal niet.

Daarnaast heb je natuurlijk de magazijnen die eigenlijk tussen beiden in vallen. Zij hebben een soort van veiligheidsplan, dat ongeveer de risico’s inzichtelijk maakt. In deze gevallen, de grootste problemen zijn degene die ook het meest voor de hand liggend zijn. Te denken valt dan aan: training voor personeel, veilig stapelen, wielblokkeringen en dat soort zaken. Echter, misschien risico’s die een beetje meer diepte vereisen worden gemist. Wat zijn enkele verborgen gevaren die erg dreigende gevaren kunnen worden in een van deze magazijnen, te wachten om toe te slaan?

Valgevaar

Omdat de overgrote meerderheid van het werk in een magazijn plaatsvindt op begane grond, is valbeveiliging soms niet eens een overweging, maar er is een enorm risico voor valpartijen in veel situaties. In veel magazijnen, heftrucks plaatsen het product hoog en plaatsen het in de rekken, maar in sommige, pallets en kisten moeten worden gebroken om bestellingen te in te ruimen. Sommige producten liggen op hoogte, het is dan vaak eenvoudiger om met een lift omhoog te gaan en het daar ter plekke uit te sorteren. In deze situatie zou valbeveiliging absoluut nodig zijn. De medewerker moet natuurlijk gelift worden met iets dat ontworpen is om iemand te omhoog te liften, (In andere woorden, het staan op een berg zakken met koffiebonen op een pallet die met de heftruck wordt gelift, is niet wat ik bedoel.) maar moet wellicht ook worden vast gelijnd.

Maar uw bezorgdheid over valbeveiliging is dan niet ten einde. Heeft u tussenverdiepingen? Loopbruggen? Ik weet zeker dat je je al hebt gericht op de noodzaak van leuningen - maar zo niet? Nu is het moment. Het gedeelte dat vaak gemist wordt, is je laadruimte. Als je een onderbreking hebt in de leuning met geen manier om deze af te sluiten als er geen geladen heftruck aanwezig is, dan heb je een overtreding. Zelfsluitende veiligheidspoorten zorgen ervoor dat niemand een poort kunnen open laten. Hierdoor stel je geen medewerkers bloot aan gevaren, die je dacht al beveiligd te hebben met een normaal poortje. Hetzelfde probleem kan bestaan op de top van vaste ladders. Heeft u locaties waar sprake is van een onderbreking in de leuning voor de toegang van ladders? Afhankelijk van de inrichting, kunt u - of moet u - een zelfsluitend hek ook overwegen.

Getroffen door de gevaren

Hopelijk zijn uw heftruck operators goed opgeleid, zodat ze weten wat de beste manieren zijn om botsingen met andere heftrucks of voetgangers te voorkomen. Rij in het midden van gangpaden, stop bij kruispunten, maak gebruik van spiegels, zorg voor een veilige afstand met andere heftrucks, rij met de juiste snelheid, zorg ervoor dat eventuele lekkages direct worden opgeruimd zal zeker helpen letsel door directe botsing te voorkomen, maar er is altijd ruimte voor menselijke fouten. Bepaalde maatregelen kunnen helpen de kans op menselijke fouten verder verminderen, evenals letsel door indirect contact (bijvoorbeeld een heftruck botst in een rek gooit producten op een voetganger).

Strategisch geplaatste palen kunnen helpen de producten, apparaten en personeel te beschermen tegen uw heftruck verkeer. Dit geeft uw apparatuur een grotere buffer tijdens het werk. Je kunt gebruik maken van impact barrières of leuningsets. Deze leuningsets voorzien in veiligheidsrelingen om voetpaden in uw magazijn veilig uit te voeren. Hierdoor is de kans kleiner dat er mensen de route van de heftruck zullen doorkruisen of aan het rek er tegenover waar men een rek aan het inruimen is.

Gevaarlijke stoffen

Enkel omdat je geen voor jouw bekende gevaarlijke materialen opslaat voor jouw product, betekent niet dat je geen gevaarlijke stoffen hebt. Zelfs kleine hoeveelheden brandbare vloeistoffen moeten adequaat worden opgeslagen, zodat ze geen gevaar opleveren. Het schoonmaak en onderhoudsteam kan zeker stoffen bezitten die in deze categorie vallen. Zorg ervoor dat u de juiste opbergkasten, voor bijv. brandbare vloeistoffen, heeft zoals is vereist door de Inspectie SZW voor alle producten die u opslaat. En als je niet nauwkeurig bent geweest over de exacte aard van de materialen die worden opgeslagen in uw magazijn, dan is het nu de tijd om te controleren. Zelfs materialen die direct doorverkocht worden, moeten goed worden opgeslagen in een aparte afgesloten deel van het magazijn om onbedoeld contact te voorkomen. Borden moeten worden geplaatst als dit nodig is om de werknemers te informeren over het feit dat dit inderdaad gevaarlijk materiaal en om het roken in de buurt van brandbare stoffen te voorkomen. Werknemers die omgaan met dit materiaal moeten goed worden opgeleid en veiligheidsvoorschriften moeten beschikbaar zijn. Tenslotte, afhankelijk van het soort en de hoeveelheid materiaal, kunt u wettelijk dergelijk materiaal opslaan in uw gebouw en is uw brandblussysteem voldoende om een brand op het terrein te bestrijden?

Er zijn veel regels die van toepassing zijn op de verwerking, overdracht en opslag van gevaarlijke stoffen. Bedrijven die specifiek met deze stoffen bezig zijn, zijn meestal goed uitgerust. Het zijn juist die bedrijven die maar - eens in de zoveel tijd – te maken hebben met gevaarlijke stoffen, die niet voldoen aan veiligheidsmiddelen en regelgevingen. Heeft u gevaarlijke stoffen binnen uw bedrijf? Win dan advies in bij iemand die daar ervaring mee heeft en op de hoogte is van de regelgeving zodat je niet het risico op een boete, schade en letsel loopt.

Samenvattend, een volledige Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is de sleutel om ervoor te zorgen dat u goed voorbereid bent voor elke situatie. Als u niet iemand in staat acht om deze grondig te doen, ga dan op zoek naar de deskundigheid van iemand die dit wel is. Het enkel verkleinen van gevaren is zeker geen goede uitgangspositie. Wacht niet op het moment tot het misgaat. Zodra er medewerkers met blessures komen of zodra er een brand in het magazijn is dan ben je te laat. Je zult nu al moeten handelen!

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.