Vanaf welke hoogte is valbeveiliging nodig?
Iedereen die verantwoordelijk is voor de veiligheid binnen een bedrijf zou wensen dat hierop een eenvoudig antwoord mogelijk was. Of je nu verantwoordelijk bent voor health and safety, facility, logistiek of VGM, de vraag is vanaf welke hoogte echt valbeveiliging nodig is. Eén universele hoogte is hier niet voor. Er zijn diverse gevallen waar valbeveiliging nodig is, terwijl de hoogte hierin geen rol speelt valbeveiliging vereist. Waar het wel om draait is veilige werkomstandigheden. In dit artikel geven we u meer duidelijkheid over deze eisen en richtlijnen van valbeveiliging.
Hiermee zullen wij ervoor zorgen dat de wet- en regelgeving omtrent valbeveiliging duidelijker zal zijn. Desondanks kan het te allen tijde zo zijn dat bedrijfsregelementen van specifieke bedrijven strenger zijn opgesteld dan de algemene wet- en regelgeving omtrent valbeveiliging.
Vanaf welke hoogte is valbeveiliging nodig?
Het Arbobesluit 3.16 is een Arbeidsomstandighedenbesluit voor het voorkomen van valgevaar. Zij definiëren dat er valgevaar ontstaat vanaf een hoogte van 2.5 meter of meer. Dit houdt dus direct in dat bij het werken op grotere hoogte dan 2.5 meter er valgevaar ontstaat. Bij het ontstaan van valgevaar is valbeveiliging absoluut noodzakelijk!
Valbeveiliging bij andere hoogtes lager dan 2.5 meter is ook in verschillende situaties aan te bevelen. In het Arbobesluit 3.16 staat ook aangegeven dat er valgevaar ontstaat bij risico verhogende omstandigheden. Voorbeelden hiervan zijn het werken naast of bij uitstekende delen of het werken bij verkeer of bij water.
Bij het werken op een bordes, platform of loopbrug/looppad gelden weer andere regels. Met betrekking tot valbeveiliging is het noodzakelijk om vanaf een hoogte van 50 centimeter al maatregelen te treffen. Valbeveiliging dient dan te worden toegepast in de vorm van een adequate leuning. Volgens de norm NEN-EN-ISO 14122 is er een leuning vereist van 1.1 meter hoog plus een schoprand aan de onderzijde die voorkomt dat gereedschappen of bevestigingsmaterialen kunnen vallen.
Valbeveiliging en het veilig werken op hoogte is gebonden aan regelgevingen in Nederland, maar ook Europese wet- en regelgeving. Normaliter is de Nederlandse wet- en regelgeving gebaseerd is op de Europese regelgeving. Valbeveiliging is in Nederland in veel gevallen gelijk qua veiligheid. Zoals eerder gemeld vereist de NEN-EN-ISO 14122 een leuning van 1.1 meter hoogte met schoprand. Terwijl het Arbobesluit 3.16 aangeeft dat een doelmatige afscherming 1 meter hoog moet zijn. Simplified Safety levert collectieve valbeveiliging die allemaal voldoet aan de strengere NEN-EN-ISO 14122 norm. Hierdoor voldoen onze hekwerken zowel aan de normen van het Arbobesluit 3.16 als aan de Europese norm.
In Nederland ziet men een hoogte vanaf 2.5 meter als risicofactor. Er dienen valbeveiligingsmaatregelen getroffen te worden vanaf deze hoogte of bij risicoverhogende situaties. In de Verenigde Staten is de regelgeving voor valbeveiliging op hoogte afhankelijk van de industrie waarin men werkzaam is. In de algemene industrie vereist men valbeveiliging vanaf 1,2 meter (4 feet) en in de bouw is dit nodig vanaf 1,8 meter (6 feet). Er zijn Amerikaans georiënteerde bedrijven die in Nederland gevestigd zijn, maar die de aanzienlijk strengere Amerikaanse regelgeving volgen. Simplified Safety heeft ook een locatie in de Verenigde Staten en is dus bekend met wet- en regelgeving van OSHA in de Verenigde Staten. Wij leveren dan ook valbeveiligingsproducten die aan zowel Nederlandse, Europese, Britse en Amerikaanse standaarden voldoen.
Wat is een veilige grens voor valhoogte?
We krijgen vaak de vraag: Wat is een veilige grens voor valhoogte? Vaak vraagt men dit zodat men kan bezuinigen op valbeveiliging. Nu begrijpen wij dat bedrijven geen oneindig budget hebben te besteden. Toch is de veiligheid van werknemers bij wet geregeld, dus als bedrijf kan je hier niet zo maar op bezuinigen, want wanneer een werkongeval had kunnen worden voorkomen, bent u als opdrachtgever volledig aansprakelijk. Concluderend kunnen we stellen dat het absoluut onverstandig is om te bezuinigen op valbeveiliging.
Om antwoord te geven op de vraag, Wat is een veilige grens voor valhoogte?. Dit antwoord is eigenlijk erg simpel. Deze veilige grens is er niet. Ook al geeft men in het Arbobesluit 3.16 aan dat er vanaf 2.5 meter valgevaar ontstaat, er is al veel eerder kans op letsel. Of u dus wel of geen valbeveiliging aanschaft, het is in het belang van zowel uzelf als van uw werknemers en dus niet enkel afhankelijk van de hoogte.
De Gezondheidsraad heeft in december 2013 een rapport gepresenteerd aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In dit rapport is een onderzoek te vinden naar Vallen van Hoogte waarin de valhoogte is afgezet tegen de mate van letsel (herstelbaar letsel, blijvend letsel en dood als gevolg). Uiteraard is het ook mogelijk om bij een valhoogte van 0-1 en 1-2 meter letsel op te lopen. Is valbeveiliging bij lagere hoogtes dan ook nodig? Daarin bent u vrij om hierover te beslissen.
Stichting Arbouw (2012) heeft gegevens in een Monitor Arbeidsgevallen in de Bouw verzameld van plusminus 182.000 werknemers die werkzaam zijn in de bouwbranche. Er is bijgehouden hoeveel verzuim er in de bouw is en met welke reden. De gegevens melden dat er 1230 werknemers verzuimden na een val van onder de 2.5 meter hoog. Dit is 16,9% van het totaal van alle ongevallen in deze branche die vallen tijdens het werk. Daarnaast is gemeld dat 430 werknemers van meer 2.5 meter hoogte een arbeidsongeluk hebben gehad. Deze 430 werknemers zijn in totaal 5,9% van alle ongevallen. Werken op hoogte is gevaarlijk en zowel boven als onder de 2.5 meter is er sprake van kans op letsel. Let bij uw keuze in valbeveiliging niet enkel op de werkhoogte, maar ook op de aantallen ongevallen.
Welk soort valbeveiliging?
Vanuit de Inspectie SZW is het van belang dat u veiligheidsmaatregelen neemt in verschillende stappen. Deze Arbeidshygiënische strategie houdt in dat er van boven naar beneden wordt gewerkt van de meest volledige maatregel tot de minst volledige maatregel. Allereerst wordt van u verwacht dat u kijkt naar bronaanpak.
Voorbeeld: Stel, u heeft airco-installaties op het dak staan en deze vereist enkele keren per jaar onderhoud. De bronaanpak zou zijn om ervoor te zorgen dat u niet op het dak hoeft te werken. Wellicht kunnen de airco-installaties ook op de begane grond worden geplaatst. Is de airco-installatie wellicht volledig overbodig? Bij het toepassen van de bronaanpak haalt u het valgevaar weg en is er geen valbeveiliging nodig.
Is bronaanpak in uw situatie niet mogelijk? Dan gaat u kijken naar valbeveiliging in de vorm van collectieve maatregelen, denk hierbij aan collectieve valbeveiliging zoals hekwerken, leuningen en balustrades.
Voorbeeld: u kunt om uw werkgebied of tegen de dakrand een hekwerk plaatsen. Ons KeeGuard systeem is een vrij opgelegd hekwerk dat voldoet aan alle normen en wordt bestempeld als collectieve valbeveiliging. Ook het afschermen van dakluiken of lichtkoepels met Kee Dome is een vorm van collectieve valbeveiliging.
Mocht het ook niet mogelijk zijn om valbeveiliging in de vorm collectieve maatregelen toe te passen dan gaat u kijken naar individuele maatregelen. Dit zijn valbeveiligingsmaatregelen die van toepassing zijn op één persoon. Een hekwerk beschermt ieder werkend persoon op het dak, een individueel systeem biedt valbeveiliging voor maar één persoon.
Voorbeeld: denkt u in dit geval aan een doodgewichtanker zoals Weightanka of een geheel lijnsysteem waar een individu zich aan moet haken. De persoon die zich aan het systeem zal koppelen is beschermd, alle andere mensen zijn dit niet
Mochten al deze maatregelen niet mogelijk zijn, dan rest u enkel nog het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit is de allerlaagste mogelijkheid en u toetst dit door middel van het Redelijkerwijs-principe. Hiermee kunt u op grond van technische, uitvoerende of economische redenen een stap lager gaan in de Arbeidshygiënische strategie. Let u er goed op dat enkel een economische reden vaker geen dan wel stand zal houden bij een ongeval. Het is voor werkgevers niet toegestaan gewoonweg voor de goedkoopste oplossing te kiezen, puur vanwege het kostenplaatje. De Inspectie SZW en ook de werknemers mogen van de werkgever verwachten dat hun veiligheid hoog in het vaandel staat. De duurste oplossing is niet altijd de beste, maar de veiligste oplossing is dit wel! Voor valbeveiliging is de situatie in iedere situatie anders. Welke vorm van valbeveiliging u kiest, is daarbij belangrijk voor de veiligheid van de werknemers.
Heeft u vragen over welk type valbeveiliging bij uw dak en werkfrequentie passen? Neemt u dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.