Valongelukken bij lichtkoepels voorkomen: Keedome beveiliging voor lichtkoepels

Valongelukken  lichtkoepels  Keedome lichtkoepelbeveiliging

Valongelukken op het dak vinden niet alleen aan plaats aan de dakranden. Ook midden op een dak kan zich namelijk valgevaar voordoen. Deze risico’s worden vooral veroorzaakt door de zogenaamde ‘gaten in het dak’. Dit zijn niet letterlijk gaten, maar gaten in de vorm van dakluiken, lichtkoepels of lichtstraten.

In dit artikel bespreken we de risico’s, hoe deze kunnen worden verkleind en welke maatregelen kunnen worden genomen om valgevaar bij lichtkoepels weg te nemen op plaatsen waar wordt gewerkt op een plat dak.

Valgevaar bij lichtkoepels

Voor veel mensen is het doorvalgevaar bij lichtkoepels een minder duidelijke risicofactor dan bij dakranden. Om veilig op een dak te kunnen werken is het noodzakelijk om risico’s uit te sluiten en dat geldt natuurlijk ook bij dakluiken, lichtkoepels en lichtstraten.

Lichtkoepels worden vaak ten onrechte voor veilig aangezien. Ongeacht of het gaat om een glazen of kunststof lichtkoepel, het is moeilijk te doorgronden wat de draaglast is. Om die reden is het altijd belangrijk preventief te werk te gaan en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Een val door een lichtkoepel heeft zeer serieuze gevolgen, aangezien ze meestal op de hogere delen van een dak worden geplaatst en vaak op daken van hoge ruimtes, zoals bedrijfshallen. Een val er doorheen is dus vrijwel altijd van meerdere meters hoog.

Valbeveiliging voor lichtkoepels

In geen enkel geval is het veilig om zonder degelijke bescherming in de nabijheid van een lichtkoepel, dakluik of lichtstraat te werken. Om die reden is belangrijk om valbeveiliging voor lichtkoepels toe te passen. De eenvoudigste en meest praktische manier is om een hekwerk om de koepel of lichtstraat heen te plaatsen.

Door de modulaire opbouw van buizen en buiskoppelingen kan de structuur precies op maat worden gemaakt en is daarmee ook geschikt voor afwijkende soorten lichtkoepels, zoals piramidevormige of bolvormige lichtkoepels en lichtstraten.

Door een buizenframe als KeeDome rondom de gaten in het dak te plaatsen, worden risico’s op valgevaar weggenomen en ontstaat een veilige werksituatie rondom lichtkoepels en lichtstraten.

Voordelen KeeDome bij onderhoud en schoonmaak lichtkoepels en lichtstraten

Lichtkoepels hebben ze als nadeel dat ze periodiek moeten worden schoongemaakt of dat er onderhoud aan moet worden gepleegd. Onderhoud en schoonmaak aan lichtkoepels brengen natuurlijk altijd risico op doorvalgevaar met zich mee.

De keuze voor een hekwerk rondom lichtkoepels en lichtstraten is een uitstekende manier om risico’s bij schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden te beperken. Aangezien het buizenframe direct om de koepel of lichtstraat wordt geplaatst, zijn de daklichten en de lichtstraten goed bereikbaar van achter het hek en dus goed schoon te maken. Zolang men achter het hekwerk blijft is er geen doorvalgevaar.

Vrij opgelegd doodgewichtanker

In het geval dat een KeeDome systeem geen optie is, kan ook worden gekozen voor een vrij opgelegd doodgewichtanker, waarbij de medewerker is aangelijnd en een valharnas draagt. Op die manier kan de medewerker de lichtkoepel of lichtstraat bereiken, maar is toch beschermd tegen valgevaar. Ook kan gebruik worden gemaakt van een horizontaal leeflijnsysteem. Daarbij is het harnas van de gebruiker met een vanglijn vastgemaakt aan een meeloper die over het horizontale lijnsysteem meebeweegt.

Een dergelijk systeem is vooral geschikt wanneer een medewerker een serie van lichtkoepels of een lange lichtstraat moet schoonmaken of onderhouden. Een horizontaal leeflijnsysteem moet natuurlijk strategisch worden geplaatst zodat de medewerkers hun werkruimte op een veilige manier optimaal kunnen benutten.

Wat is de beste veiligheidsoplossing bij lichtkoepels?

De daken van veel bedrijfspanden hebben vaak een aantal verborgen valgevaren die niet direct opvallen. Bij lichtkoepels en lichtstraten zijn er verschillende opties om deze risico’s te ondervangen:

  • een vrij opgelegd doodgewichtanker
  • een horizontaal leeflijnsysteem
  • Keedome lichtkoepelbeveiliging

In de meeste gevallen is het raadzaam om te zoeken naar een oplossing die zoveel mogelijk bewegingsruimte geeft en tegelijkertijd de risico’s zoveel mogelijk uitsluit. Dit betekent dat naast dakrandbeveiliging de gaten in het dak moeten worden beschermd. Afhankelijk van hoe vaak men het dak moet betreden, kan men als maatstaf hanteren dat hoe vaker er iemand op het dak moet werken, hoe logischer het is om KeeDome aan te schaffen, aangezien dit op langere termijn financieel aantrekkelijker is.

Als toegang tot de lichtkoepels zelf een vereiste is, dan is een horizontaal veiligheidslijnsysteem een betere keuze. Consequentie is wel dat medewerkers trainingen moeten volgen om op de juiste manier te kunnen werken met het systeem. Bovendien moet het systeem periodiek worden gekeurd.

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.