Schoprand verplicht? Wet- en regelgeving schopranden
Wanneer er op een dak gebruik wordt gemaakt van dakrandbeveiliging KeeGuard dan is het in veel gevallen verplicht om ook gebruik te maken van een schoprand. Wij krijgen regelmatig vragen omtrent de regelgeving van schopranden. Wanneer is een schoprand verplicht? Of hoe hoog moet een schoprand zijn? In dit artikel gaan we in op de regelgeving omtrent schopranden en waar u op moet letten bij de aanschaf.
Is een schoprand verplicht?
Een schoprand bij een hekwerk is verplicht als er kans bestaat dat er objecten van het dak kunnen vallen. Hierbij valt te denken aan grind dat op het dak ligt, gereedschappen of bevestigingsmaterialen waarmee wordt gewerkt. Op vlakke daken kan er een dakopstand zijn die dit al verhindert, maar een schoprand is bij uitstek ideaal om aan de onderkant van een hekwerk te monteren. Deze schoprand voorkomt dat er zaken van hoogte naar beneden kunnen vallen.
Een voorbeeld: U bent op het dak bezig achter een hekwerk dat dient als dakrandbeveiliging. Aangezien er geen opstaande dakrand aanwezig is, bestaat het risico dat u per ongeluk een van de gereedschappen van het dak naar beneden schopt, waarmee u iemand die onderlangs loopt kunt verwonden, of erger. Om dit risico te elimineren, is het noodzakelijk een schoprand aan te brengen, zodat mensen veilig onderlangs kunnen lopen. Indien er sprake is van een opstaande dakrand of een borstwering, dan is er al sprake van een soort van beveiliging tegen dit soort voorvallen en is een schoprand niet per sé nodig.
Wat zijn de regels voor een schoprand?
De wet- en regelgeving geeft met het Arbobesluit 3.16 aan dat een schoprand of kantplank vereist is zodra er sprake is van een risico. Bij een aanwezig risico dient deze kantplank of schoprand ten minste 150 mm hoog te zijn.
Binnen de Europese wet- en regelgeving zijn er een tweetal normen als het gaat om schoprandbeveiliging. NEN-EN 13374 is een norm voor tijdelijke hekwerken. Deze norm stelt dat er een schoprand verplicht is van ten minste 150 mm hoog. De norm NEN-EN 14122 is de Europese norm voor permanente hekwerken. Deze norm voor collectieve valbeveiliging heeft het over een schoprand van ten minste 100 mm hoog. Met een schoprand van 150 mm hoog zit u dus altijd goed en kunt u deze gebruiken bij zowel tijdelijke als permanente hekwerken.
Mocht u een hekwerk gaan plaatsen als randbeveiliging dat niet conform een van beide normen is, dan hoeft u alleen gebruik te maken van een schoprand als u dat waardevol acht. Er is alleen een verplichting wanneer er een risico is dat er objecten naar beneden kunnen vallen.
Is een schoprand of kantplank altijd verplicht?
Nee, het is niet altijd verplicht om een schoprand of kantplank onder uw hekwerk te hebben. Er is enkel een verplichting op een schoprand bij de mogelijkheid dat er objecten naar beneden vallen. Heeft u een dakopstand of dakrand van ten minste 150 mm hoog, dan mag deze dienen als vervanging van de schoprand. Wenst u een hekwerk dat voldoet aan zowel de NEN-EN 13374 of NEN-EN 14122? Dan heeft u met een schoprand van 150 mm altijd een passende oplossing.
Hoe integreert u een schoprand op uw hekwerk?
Er zijn natuurlijk verschillende manieren om een schoprand aan een hekwerk te bevestigen.
- Lassen. Lassen is waarschijnlijk de meest arbeidsintensieve optie. Ook zorgt het voor een zwakke plek die gevoelig is voor roest. Aangezien schopranden bij uitstek worden geplaatst waar afwatering voorkomt, is dit dus ook de minst aantrekkelijke optie om een schoprand te bevestigen.
- Boren en bevestigen met u-beugels. Deze optie is een beter dan lassen, maar creëert nog steeds zwakke plaatsen met potentieel roestgevaar. Het kan roesten op de plaatsen waar de boor de onbeschermde metalen penetreert.
- Maak gebruik van complementaire schopranden van de leverancier. Bij ons KeeGuard systeem hebben wij tevens schopranden die hierop aansluiten. Met aangepaste staanders hebben wij koppelstukken waarmee u de schopranden eenvoudig kunt bevestigen aan het hekwerk. Onze schopranden zijn van geëxtrudeerd aluminium, dit is een sterke schoprand die tevens corrosiebestendig is. De integratie met het hekwerk zorgt ervoor dat er geen doorboring in het hekwerk hoeft plaats te vinden waardoor er geen roestgevaar is.
Heeft u nog andere vragen over een schoprand, kantplank of over het algemeen over uw hekwerk of dakrandbeveiliging? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u dan met alle plezier verder!