Schoprand bij een hekwerk? Wanneer moet dat?

Schopranden gemonteerd aan het hekwerk

Onlangs kwam ik een aantal erg mooie foto's tegen van KeeGuard schoprand installatie. Deze mooie foto's laten zien hoe eenvoudig een schoprand samengaat met onze hekwerken. Wij krijgen nog wel eens vragen over schopranden. Veelgestelde vragen: Is een schoprand verplicht? Wanneer is een schoprand verplicht? En hoe hoog dient een schoprand te zijn? In deze blog zal ik deze vragen gaan beantwoorden.

Wanneer heeft een hekwerk een schoprand nodig?!

Een hekwerk of leuning dient een schoprand te hebben zodra het gevaar bestaat dat er objecten van het dak kunnen vallen. U kunt dan denken aan grind dat op het platte dak ligt of andere kleine objecten die van het dak kunnen rollen. Op vlakke daken kan er een dakopstand zijn die dit al verhinderd, maar een schoprand is bij uitstek ideaal om onderaan een hekwerk te monteren. Deze schoprand zorgt ervoor dat dit grind bijvoorbeeld niet van het dak af zal vallen.

Daarnaast een nog sterker voorbeeld: "Als ik tegen mijn hamer schop, valt deze dan van de dakrand af en raakt hij mogelijk machines of mensen?" kun je deze vraag met Ja beantwoorden, dan lijkt het mij duidelijk. Heeft u een dakrand of dakopstand die dit zal voorkomen, dan is een schoprand niet per sé nodig.

Wat zijn de vereisten van een schoprand?

Zoals eerder is uitgelegd, een schoprand of kantplank dient ervoor te zorgen dat er niets van het vlakke dak kan vallen. Volgens Arbobesluit 3.16 is er enkel een schoprand of kantplank vereist zodra dit risico er is. Bij een aanwezig risico dient deze kantplank of schoprand ten minste 150 mm te zijn.

Er zijn een tweetal Europese normen als het gaat om randbeveiliging. NEN-EN 13374 is een norm voor tijdelijke hekwerken. Deze norm stelt dat er een schoprand is verplicht van ten minste 150 mm hoog. In de norm NEN-EN 14122 is een Europese norm voor permanente hekwerken. Deze norm voor collectieve valbeveiliging heeft het over een schoprand van ten minste 100 mm hoog.

Mocht u een hekwerk gaan plaatsen als randbeveiliging dat niet conform een van beide normen is dan is een schoprand naar eigen inzicht. Er is een schoprand of kantplank verplicht bij mogelijk gevaar van vallende objecten, een schoprand dient een adequate bescherming hiervoor te bieden.

Is een schoprand of kantplank altijd verplicht?

Dit antwoord is nee, het is niet altijd verplicht om een schoprand of kantplank op uw hekwerk te hebben. Er is enkel een verplichting op een schoprand bij de mogelijkheid dat er objecten naar beneden vallen. Heeft u een dakopstand of dakrand van ten minste 150 mm dan mag dit tevens dienen als schoprand. Wenst u een hekwerk dat voldoet aan de NEN-EN 13374 of NEN-EN 14122 zonder dat u een dakrand heeft van de juiste hoogte, dan is een schoprand noodzakelijk.

Hoe integreert u een schoprand op uw hekwerk?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om een schoprand aan een hekwerk te bevestigen.

  1. Lassen. Het lassen is waarschijnlijk de meest arbeidsintensieve en gevaarlijke optie die er is. Het zal er ook voor zorgen dat uw hekwerk een zwakke plek heeft dat gevoelig is voor roest. Daarnaast zijn schopranden bij uitstek de plek waar afwatering vaker voorkomt. Dit is geen plek waar u een roestgevoelige plek in uw randbeveiliging wenst te creëren.
  2. Boren en bevestigen met u-beugels. Deze optie is een beetje beter dan lassen, maar creëert nog steeds zwakke plaatsen met potentieel roestgevaar. Het kan roesten waar de boor in de onbeschermde metalen penetreert.
  3. Maak gebruik van complementaire schopranden van de leverancier. Bij ons KeeGuard systeem hebben wij tevens schopranden die hierop aansluiten. Met aangepaste staanders hebben wij koppelstukken waarmee u de schopranden eenvoudig kunt bevestigen aan het hekwerk. Onze schopranden zijn van geëxtrudeerd aluminium, dit is een erg sterke schoprand die ook nog corrosiebestendig is. De integratie met het hekwerk zorgt ervoor dat er geen doorboring in het hekwerk hoeft plaats te vinden waardoor er geen roestgevaar is.

Heeft u nog andere vragen over een schoprand, kantplank of over het algemeen over uw hekwerk of randbeveiliging? Neem graag contact met ons op, wij helpen u dan met alle plezier verder!

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.