Risico's bij daken met zonnepanelen

Valbeveiliging en Zonnepanelen

Bescherm werknemers die zonnepanelen installaties op daken en verhoogde oppervlakken installeren en onderhouden. Het installeren van zonnepanelen op daken en verhoogde oppervlakken is gevaarlijk. Dakranden en dakramen vormen samen een constante bedreiging voor de veiligheid van de werknemers. Dakramen en lichtkoepels zijn vooral gevaarlijk voor zonnepanelen installaties, omdat de zonnepanelen de loopruimte vernauwt en dit zorgt voor valgevaar. Alle dakramen moeten worden beschermd met leuningen of doorvalbeveiliging tijdens de installatie en alle benodigde onderhoud

Voor bedrijven die zonnepanelen overwegen is het fiscaal erg aantrekkelijk. Wetswijzigingen, bepaalde aftrekposten en subsidies zorgen ervoor dat zonnepalen erg in trek zijn. In Nederland en België worden steeds vaker zonnepanelen aangeschaft voor bovenop een bedrijfspand. Als bedrijf kunt u hiermee duurzaam energie opwekken en je energiekosten sterk verlagen. Voor het installeren, plaatsen en onderhouden van zonnepanelen is het belangrijk om voor valbeveiliging te zorgen.

Waarom is het valgevaar groter bij zonnepanelen op het dak?

  1. Regelmatig onderhoud door meerdere werknemers. Het dak wordt regelmatig betreden door installateurs en beheerders. Installateurs en onderhoud werknemers van de zonne-installaties hebben regelmatig daktoegang nodig, waardoor de frequentie van het werken op hoogte het risico vergroot.
  2. Het verkleinen van het loopoppervlak op het dak. Om zoveel mogelijk te besparen worden daken regelmatig helemaal vol gezet met zonnepanelen. Hierdoor kan een veilig looppad van voorheen nu niet meer veilig beloopbaar zijn.
    1. Mensen die op het dak werken worden langs de panelen gedreven. Men wordt langs onveilige en gevaarlijke plaatsen op het dak gestuurd. Denk hierbij aan dakluiken, lichtkoepels en lichtstraten, hier moet u waken voor doorvalgevaar.
    2. Het veroorzaken van struikelgevaar. Met meer installaties, stroomkabels en toebehoren voor zonnepanelen op het dak kan er meer struikelgevaar op het dak ontstaan.

Valbeveiliging maatregelen op het dak voor zonnepanelen installatie

Collectieve valbeveiliging moet altijd de eerste keuze voor valbeveiliging zijn. Verschillende collectieve valbeveiligingsproducten zijn ideaal voor montagepersoneel en onderhoudspersoneel. Met deze valbeveiliging is geen aanvullende training nodig voor het personeel dat werkt op hoogte. De risicogebieden bij het werken op hoogte met een zonnepanelen installaties zijn als volgt:

  1. Dakrand - Wat doe je om je bij de dakrand te beschermen? Binnen 4 meter van de dakrand dienen we een markering aan te brengen. Binnen 2 meter van de dakrand dienen we een fysieke afzetting te plaatsen. Primair collectieve bescherming aan de dakrand is veilig om te gebruiken, maar ook bescherming van het individu kan een geschikt middel voor het bevestigen van het onderhoudspersoneel in bepaalde gevallen.
  2. Lichtstraten en lichtkoepels - Deze zijn niet ontworpen voor het gewicht van mensen, dus je kan er heel snel doorheen vallen. Zoals reeds gemeld in eerdere bijdragen onbeschermde lichtstraten en lichtkoepels zijn vaak oorzaak van dodelijke ongevallen van daken. Deze lichtstraten of lichtkoepels dienen daarom altijd collectief beschermd te worden om valgevaar te vermijden.
  3. Dakluiken - Het binnenkomen en verlaten van het dak door middel van dakluiken brengt specifieke risico’s met zich mee. Zij moeten dan ook worden beveiligd door middel van collectieve bescherming. Bovendien zijn hier speciale instap- en uitstaphulpen voor.

Oplossingen voor valbeveiliging

We hebben nu een aantal risico's vastgesteld in verband met de geïnstalleerde zonnepanelensystemen op het dak. Hieronder vindt u een aantal van onze producten die u beschermen tegen de risico's van vallen van of door het dak.

KEEGUARD - Vrij opgelegde dakrandbeveiliging

KEEGUARD, het modulaire systeem voor het oprichten van collectieve valbeveiliging voldoet aan de wettelijke eisen voor valbeveiliging. Het is het economisch alternatief voor vast gemonteerde installaties: Geen gevaarlijke lassen, boorgaten of verankeringen. Beschadiging van de dakbedekking is uitgesloten, aangezien dit systeem vrij opgelegd op het dakvlak ligt.

Alle elementen van het systeem worden gecontroleerd door APAVE, CERAM en TÜV.

KEEGUARD Premium - Ruimtebesparende dakrandbeveiliging

Een collectieve dakrandbeveiliging die uitermate geschikt is voor daken met zonnepanelen. Doordat dit hekwerk net als de normale KEEGUARD ook vrij opgelegd is, veroorzaakt het geen schade aan de dakbedekking. Door het ontbreken van contragewichten is er veel meer ruimte op het dak. KEEGUARD Premium is hierdoor ideaal voor de meeste daken doordat de ballastvoet niet het dak op komt. KEEGUARD Premium is het enige valbeveiligingssysteem in Nederland en België dat deze unieke eigenschap heeft.

KEE DOME - Daklichten en dakramen

KEE DOME is een vrijstaande, collectieve valbeveiliging voor gebruik op alle lichtkoepels, lichtstraten en dakluiken met verschillende afmetingen van 1,2 m x 1,2 m tot 2 m x 3,2 m. Zowel rechthoekig als vierkante vormen mogelijk. Andere afmetingen op aanvraag. Het modulaire systeem maakt het mogelijk voor het onderhoudspersoneel om zonder risico op het dak te werken.

Het nieuwe systeem KEE DOME Mini is geschikt voor lichtkoepels met afmetingen van 1,2 m x 1,2 m en 1,8 x 1,8. Andere afmetingen op aanvraag. Deze collectieve valbeveiliging heeft een lage bouwhoogte, dit komt het aanzicht van het gebouw ten goede zonder dit ten koste gaat van de veiligheid. Andere afmetingen zijn op aanvraag verkrijgbaar!

WIREANKA - Mobiele veiligheidslijnsysteem

De WIREANKA is een mobiel verankeringssysteem conform EN 795, Klasse C, voor het gebruik met een horizontaal, flexibel veiligheidslijnsysteem. De WIREANKA kan tijdelijk of permanent worden gebruikt op platte daken. De dakbedekking blijft onbeschadigd. De WIREANKA is de eerste mobiele valbeveiliging, in combinatie met kabelsystemen goedgekeurd is volgens EN 795, klasse C. Bij valbeveiliging kan dit systeem worden gebruikt door enkel één persoon. Voor werkplekbegrenzing kunnen er maximaal drie personen tegelijkertijd aan werken. (Vereist een minimale afstand van alle mensen van de rand van = 500 mm).

We zijn hier om te helpen!

Onze veiligheidsadviseurs kunnen u helpen bij de risicobeoordeling van de huidige risicosituatie. Ook met vragen over onze producten kunnen wij u altijd adviseren. Bel ons of neem contact met ons op via e-mail, wij zullen direct uw probleem oplossen!

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.