Hoe u uw veiligheidsuitrusting reinigt en desinfecteert
Veiligheid gaat verder dan alleen het hebben van de juiste veiligheidsuitrusting en materialen. Het is bovendien belangrijk om een schone en steriele werkomgeving erop na te houden. Door de juiste reinigingsmethoden te gebruiken en de uitrusting goed te onderhouden, kan schade aan de materialen worden voorkomen. Op die manier kan de levensduur van uw uitrusting aanzienlijk worden verlengd.
In het kort: neem de aanbevelingen over van de fabrikant voor reiniging. Sommige mensen gaan direct in de weer met bleekmiddel en andere desinfecterende chemicaliën, maar in veel gevallen leidt het gebruik van deze schoonmaakmiddelen tot versnelde slijtage en schade, waardoor u extra risico loopt. Verruil het ene gevaar niet voor het andere.
Veiligheidsuitrusting reinigen
In dit artikel leest u hoe u uw persoonlijke veiligheidsuitrusting en andere beschermingsmiddelen op de juiste manier reinigt en desinfecteert.
Harnassen
De correcte reiniging van een veiligheidsharnas vereist speciale zorg, zodat het harnas niet beschadigt en onveilige situaties kan opleveren. Voor de reiniging hebt u een zeepachtig mengsel nodig, zodat u het harnas kan schoonschrobben. Nadat het harnas is gereinigd, moet de zeep worden uitgespoeld en moet het drogen, bij voorkeur niet in de zon.
Bij de reiniging is het belangrijk rekening te houden met de volgende zaken:
- Zorg dat de zeep niet schuurt of chloor of bleekmiddel bevat. Deze additieven kunnen de vezels van het harnas beschadigen en de integriteit ervan in gevaar brengen.
- Gebruik geen wasmachine en droger. Deze makkelijke manier van wassen zal het harnas beschadigen en de levensduur nadelig beïnvloeden.
- Droog het harnas aan de lucht aan de waslijn. Gebruik geen föhn om het harnas sneller te drogen en stel hem ook niet langdurig bloot aan direct zonlicht. De intense hitte kan de vezels namelijk ook beschadigen.
- Schrob het harnas, maar laat het niet weken. Het weken van de vezels kan uitzetting veroorzaken en de integriteit van de vezels beschadigen.
Waar het dus bij de reiniging van een harnas allemaal op neerkomt: bescherm de vezels van het harnas. Als je je aan de bovenstaande regels houdt, gaat je harnas het langst mee.
Hebt u geen tijd om de harnassen te reinigen? Overweeg dan om een antimicrobiële spray te gebruiken om de veiligheidsuitrusting snel te desinfecteren.
Handschoenen en vallijnen
Net als bij harnassen, moeten handschoenen en vallijnen worden schoongemaakt met een mild schoonmaakmiddel, water en een doek of een zachte borstel. Om de materialen zo min mogelijk te laten lijden, is het belangrijk ze vooral niet te lang aan water bloot te stellen.
Als u rubberen handschoenen gebruikt, misschien voor werkzaamheden met elektriciteit, zorg er dan voor dat u geen bleekmiddel of heet water gebruikt, want dat kan de handschoenen beschadigen. Laat de veiligheidsuitrusting niet in de directe zon drogen, aangezien deze fysiek kan beschadigen en qua uiterlijk ook flink kan verkleuren. Laat ze in plaats daarvan in een gematigde temperatuur aan de lucht drogen.
Helmen
Gebruik water en zeep om de oppervlakken van de helm voorzichtig te schrobben, totdat vuil en aanslag is verwijderd. De binnenkant van de helm kan net als de buitenkant worden gereinigd. Laat helmen na reiniging aan de lucht drogen, maar niet in de directe zon in verband met verkleuring.
Veiligheidsbril
Een veiligheidsbril kan worden schoongemaakt met een oplossing van zeep en water. Hiervoor kunt u de bril laten weken. Pas echter wel op dat u de vezelbanden niet met water verzadigt. Spoel daarna de bril af met water, veeg hem af met een droge doek en laat hem aan de lucht drogen.
Metalen delen - Algemene ontsmetting
Veel van de metalen materialen die u hebt gebruikt, zijn eenvoudig te reinigen met zeep, water en een doek. Voor de moeilijker te reinigen delen, kunt u een borstel gebruiken. Wees bij het schoonmaken voorzichtig dat u geen krassen veroorzaakt, doordat metalen delen langs elkaar schuren. Met name gepoedercoate leuningen zijn gevoelig voor het afschuren van de buitenste laag. Als dit gebeurt, moet de coating opnieuw worden aangebracht.
Gegalvaniseerd metaal en geanodiseerd aluminium zijn beter bestand tegen beschadiging, omdat in plaats van alleen een laagje op het metaal, het metaal zelf van structuur verandert waardoor het duurzamer wordt.
Met welke materialen u ook werkt, als u ze verzorgt en op de juiste manier reinigt, dan gaan ze langer mee.
Veiligheid bij het schoonmaken
Wanneer u uw veiligheidsuitrusting schoonmaakt, is het belangrijk om ook daarbij zo veilig mogelijk te werk te gaan. Maak uw uitrusting dan ook niet schoon op een plek waar zich andere risico’s kunnen voordoen, zoals op een dak of op een ladder.
Als u een ladder moet gebruiken om bijvoorbeeld een platform schoon te maken, zorg er dan voor dat u weet hoe u de ladder op de juiste manier gebruikt. Pas ook op voor slipgevaar. Door materialen en oppervlakken met zeepwater schoon te maken, kan het oppervlak waarover u beweegt ook glad worden. Let goed op waar de risico’s zich kunnen voordoen tijdens de schoonmaak.
Was uzelf ook voor en na de schoonmaak
Ongeacht wat u schoonmaakt, het is ook belangrijk om te denken aan uw eigen hygiëne. Een paar vettige handen kunnen risico’s opleveren. Denk maar eens aan een schroevendraaier die uit uw handen glijdt. Om die reden is het belangrijk zowel voor als na de schoonmaakwerkzaamheden ook te zorgen voor uw eigen hygiëne.
Temperaturen
Wanneer u buiten gaat schoonmaken en de temperaturen zijn hoog met zonnig weer, dan kunnen metalen systemen zinderend heet worden. Wacht bij voorkeur tot het iets is afgekoeld, zodat u op een veilige manier alles kunt reinigen. Natuurlijk is het beste tijdstip om metalen onderdelen te reinigen in de vroege ochtend, nog voordat de zon deze kan verhitten.
Ook wanneer u in de kou schoonmaakwerkzaamheden moet verrichten, kan dat risico’s met zich meebrengen. Het schoonmaakwater kan verrassend snel bevriezen wanneer de temperatuur onder nul is. Gladde oppervlakken kunnen zorgen voor valgevaar. Voer de schoonmaakwerkzaamheden buiten bij voorkeur uit in periodes dat de temperaturen ruim boven nul blijven.
Voordelen van regelmatig onderhoud
De grootste voordelen van regelmatig onderhoud aan uw veiligheidsmaterialen, zijn vooral de verlengde levensduur en de betrouwbaarheid van uw materialen. Zo kunt u altijd profiteren van goedwerkende apparatuur en gereedschappen.
Een schoonmaakbeurt is bovendien een goed moment om gereedschappen op eventuele schade te controleren en deze indien nodig te vervangen voor het volgende gebruik. Regelmatige reiniging zorgt ook dat de spullen hygiënisch zijn en voor collega’s veilig te gebruiken zijn.
De beste manier om hygiënisch te werken is wanneer iedereen zijn eigen veiligheidsuitrusting heeft. Het hebben van individuele PBM's en het onderhouden van een regelmatig schoonmaakschema kan iedereen beschermen en de levensduur van de gereedschappen verlengen.
Wanneer iedereen over zijn eigen persoonlijke beschermingsmiddelen beschikt, is iedereen verzekerd van:
- een goede pasvorm;
- minder aanpassingen aan maatvoering en dus minder slijtage;
- iedereen is vertrouwd met en comfortabel met zijn eigen uitrusting.
Onthoud dat persoonlijke beschermingsmiddelen alleen effectief zijn als ze correct worden gebruikt.
Samenvatting
Veel gebruikers van persoonlijke beschermingsmiddelen verzorgen hun materialen aan het einde van de werkdag. Het is geen uitdagende taak en alles kan na het schoonmaken te drogen worden gehangen voor de volgende werkdag. Een beetje zeep, wat water en een handdoek zijn meestal het enige wat nodig is. Wanneer u zich aan deze richtlijnen houdt, weet u zeker dat u beschermd bent tegen gevaren en dat uw gereedschappen lang meegaan.