Hoe beïnvloedt koud weer het werken op hoogte?

Veilig werken tijdens winterse omstandigheden

Zeker, koud weer brengt gevaren voor iedereen die buiten werkt, maar hoe hoger u werkt, des te intenser de omstandigheden worden. Werknemers op de grond worden geconfronteerd met andere risico's, dan werknemers op het dak van een kantoorgebouw en die worden weer geconfronteerd met andere risico's dan bouwvakkers op een wolkenkrabber. Wat op de grond lijkt als een normale winterdag kan op grote hoogte met sterke wind en extreme temperaturen een verschrikkelijke winterdag zijn. Bedrijven en hun medewerkers moeten begrijpen wat ze zouden kunnen tegenkomen om zich goed te kunnen voorbereiden.

Wind

Gaat u altijd buiten voelen hoe hard het waait? Dan is de kans groot dat u dan enkel de lagere windsnelheden op grondniveau zult ervaren. Het KNMI en WeerOnline geven aan dat zij de windsnelheden meten op 10 meter hoogte. Afhankelijk van de hoogte waarop u aan het werk bent, kunnen deze windsnelheden tot wel 10, 15 of 20 km/u hoger zijn dan de windsnelheid op de grond. Zodra u uitgaat van windsnelheden op grondniveau kunt u voor verrassingen komen te staan zodra u op hoogte gaat werken. Dit is belangrijk voor zowel mensen in de valbeveiliging, specifieke lift- en kraanmedewerkers of zelfs steigerbouwers.

Steigers kunnen een risico vormen, indien deze niet veilig worden opgebouwd. In koud en winderig weer willen steigerbouwers nog wel eens panelen in de steigers plaatsen om zichzelf te beschermen. Het gevaar ontstaat bij grote wind dat deze panelen ervoor zorgen dat de steiger als zeil gaan werken, met alle gevolgen van dien. Reguliere materialen zoals multiplex platen of dekzeilen kunnen ook wind vatten. Met een sterke wind kunnen deze materialen zomaar uit uw handen waaien en op andere collega's, omwonenden of zelfs kinderen terecht komen.

Advies is dus om het weer nauwlettend in de gaten te houden en via verschillende bronnen te controleren.

Sneeuw en ijsvorming

Sneeuw is eenvoudig te herkennen. Zodra het sneeuwt zien we direct of het sneeuwt en of het blijft liggen of dat het natte sneeuw is. IJsvorming is wat lastiger waar te nemen. Let goed op de weersomstandigheden en bekijk of er bepaalde plekken zijn waar water zich verzameld. Een veiligheidsmaatregel om beton vochtig te houden tijdens het slijpen kan tijdens vorst erg gevaarlijk worden. Het kan de kans om uit te glijden en te vallen vergroten. Omdat zout niet zo goed samen gaat met vers gestort beton, zorg ervoor dat u alternatieve ijsbestrijdingsmiddelen heeft. Hierdoor zorgt u voor uw werknemers voor een veilige werkomgeving en loopgebied. Dit alles is al gevaarlijk genoeg op de grond, maar als u dit ook nog gaat combineren met werken op hoogte dan worden de gevolgen nog groter. Er kan dan valgevaar van een dak zijn met (dodelijk) letsel tot gevolg. Bedenkt u zichzelf maar het verschil tussen een onverwacht stuk ijs op het trottoir of op een dakrand of stalen balk. Zorgt u er ook voor dat ladders en steigers sneeuw- en ijsvrij gemaakt worden door daartoe bevoegd personeel. Natuurlijk is het dan van belang dat niemand deze ladder of steiger gebruikt tot dit voltooid is.

Bedenkt u zich goed of het werken op hoogte met sneeuw- en/of ijsvorming wel gewenst is. Is het echt nodig om dit werk vandaag uit te voeren? Staat de veiligheid voor u voorop? Of laat u zich leiden tot deadlines. Veiligheid dient te allen tijden de boventoon moeten voeren.

Onderkoeling

Terwijl u misschien in uw privé leven graag hartje winter in uw T-shirt naar een sportwedstrijd wil gaan kijken, is dit natuurlijk niet handig tijdens het werk. Bevriezings- en onderkoelingsverschijnselen zijn geen zaken waar u licht over moet denken. U dient zich ter degen bewust te zijn van de consequenties en hiervoor de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg voor voldoende kleding dat past bij het weer, maak gebruik van verschillende lagen kleding. Met verschillende lagen kleding is het mogelijk zodra het warmer wordt om één of meerdere lagen af te doen.

Zodra een dak collectieve valbeveiliging heeft zoals KeeGuard, dan kunt u ook op het dak werken terwijl er sneeuwomstandigheden zijn. Zodra u gaat werken op hoogte met sneeuw op het dak is het van belang dat u waterdichte schoenen, handschoenen en eventuele andere waterproof hulpmiddelen draagt die u wilt gebruiken. Wordt uw kleding nat? Dan is het advies om zo snel mogelijk droge kleding aan te trekken. Zorg voor hand- en voetwarmers, dit is enorm belangrijk. Hoe kouder u het krijgt, des te meer bloed zal direct naar uw vitale lichaamsdelen gaan om dit warm te houden. Vingers en tenen zullen als laatst volgen, in de tussentijd kunnen deze ernstig onderkoeld raken. Neem pauzes om uzelf weer op te warmen en zorg dat u genoeg drinkt. En het spreekt voor zich dat alcohol dan niet de oplossing is, maar ook cafeïne zou u moeten beperken. Drink dus geregeld, maar zorg dat er niet enkel koffie en Red Bull gedronken wordt.

Wanneer u door de kou (lichtelijk) onderkoeld raakt, kunnen er veel zaken mis gaan. U kunt het fijne gevoel kwijtraken en niet meer precies voelen wanneer u een sport van een ladder precies aanraakt. Dit is gevaarlijk, omdat dit slip- en valgevaar kan veroorzaken. Daarnaast kunt u zich door de kou niet helemaal lekker voelen, duizelig, gedesoriënteerd of in het algemeen zwakker. Bedenkt u zich goed dat onderkoelingsverschijnselen tijdens het werken op hoogte de gevolgen vergroot dan op grondniveau. Tevens zijn de weersomstandigheden bij werken op hoogte vaak sterker.

Tenslotte, zaken die uw symptomen van onderkoeling kunnen tegengaan zijn meestal niet aanwezig bij het werken op een dak. Bij werkzaamheden op hoogte zijn er op een dak vaak geen schuilplekken voor de wind, een plaats om op te drogen, warm water en warme dranken om te drinken. Andere zaken die uw herstel verbeteren zullen er ook voor zorgen dat u het dak moet verlaten. Het gevaar is ook, stel het gaat mis: wie is dan de eerste die u zal vinden? Werkt u alleen? Hoe lang duurt het voordat men u zal vinden? Dit zijn allemaal vragen waar u zeker eens over moet brainstormen binnen uw team.

Valbeveiliging uitrusting

Valbeveiliging eindigt niet op het moment dat u het harnas afdoet en neerlegt. Juist dan heeft u een situatie gecreëerd die een probleem oplevert. Harnassen en lanyards zouden altijd koel en droog opgeslagen worden. Tijdens winterse omstandigheden zal het dak waar u werkt alles behalve koel en droog zijn. Zodra u uw uitrusting zomaar blootstelt aan deze omstandigheden kan het zomaar nat worden, bevriezen en weer ontdooien. Dit bevriezen en ontdooien kan een cyclus worden waardoor uw uitrusting broos zal worden of zou kunnen leiden tot rotten. Hoe dan ook, het zal zeker niet bijdragen aan het redden van uw leven bij een toekomstige keer dat u gaat werken op hoogte. Zorg er te allen tijden ervoor dat uw uitrustig op een veilige plek is opgeborgen.

Werken op hoogte met winterse weersomstandigheden

Het moge duidelijk zijn dat het werken op hoogte met verslechterde weersomstandigheden andere voorbereidingen van u vereist. Ongevallen met winterweer kunnen op bij werkzaamheden op het dak grote gevolgen hebben voor u en uw medewerkers. Zorg dat u het weer goed in de gaten houdt tijdens uw projecten, zodat u adequate maatregelen kunt nemen voor de veiligheid.

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.