5 Situaties waar een Zelfsluitend Poortje hoort

Vijf situaties waar zelfsluitende poortjes hoort

Een industrieel zelfsluitend poortje is een deel van de valbeveiliging dat erg belangrijk is. Een zelfsluitend poortje is natuurlijk geen valbeveiliging op zich. Het wordt in vele situaties toegepast. Omdat er veel onduidelijkheden zijn in de markt over het zelfsluitende veiligheidspoortje zal ik hieronder een toelichting geven. De NEN-EN norm 14122-4 is een norm die zich richt op Permanente ladders, zoals kooiladders. In deze norm wordt een eis gesteld dat er een zelfsluitende veiligheidspoort benodigd is. Naast deze norm is er nog het Arbobesluit over situaties waar deze veiligheidspoortjes gewenst of vereist zijn. De Kee Gate die wij verkopen is een zelfsluitend veiligheidspoortje die perfect hieraan voldoet.

1. Verplicht bij Kooiladders of Permanente Ladders

Volgens de EN 14122-4 is het verplicht om bij permanente ladders, zoals kooiladders, een zelfsluitend veiligheidspoortje te hebben bij aankomst. Dit poortje zorgt ervoor dat zodra men boven aankomt, de kooiladder veilig kan afsluiten tegen het erin vallen. Wij adviseren bij aankomst leuningen van twee meter aan beide zijdes zorgen ervoor dat u de kooiladder ook aan de zijkant beschermt. Met onze KeeGuard Ladder Kit zorgt u ervoor dat uw kooiladder volgens EN 14122-3 en EN 14122-4. Hiermee heeft u zowel de inloopleuning als het zelfsluitend veiligheidspoortje ondervangen.

2. Bij werkbordessen of werken op platformen

Het werken op bordessen komt regelmatig voor in magazijnen en opslagplaatsen. Op dit werkbordes is het vaak nodig om kortdurend werk uit te voeren. Het gevaar in kortdurend werk op hoogte is de onderschatting van het gevaar. Men denkt vaak dat het werken op hoogte enkel gevaarlijk is indien dit langdurend het geval is. Dit is natuurlijk in praktijk niet juist. Juist net als wij denken maar ‘even’ op hoogte te werken, kunnen wij onvoorzichtig worden.

Naast dat wij van mening zijn dat dit erg onveilig kan zijn, is het tevens volgens Arbobesluit niet toegestaan. Volgens het Arbobesluit is het niet toegestaan om te werken in de nabijheid van een open trap of ladder. Een veilige werkplek is natuurlijk geen werkplek waarbij u van uw werkplek de trap af kunt vallen. Een zelfsluitend veiligheidspoortje kan deze trap of ladder perfect afsluiten. In magazijnen kan, zoals op de foto te zien is, een poortje bovenaan geplaatst worden. Dit poortje is eenvoudig te openen en zal zonder extra handeling weer sluiten. Een zelfsluitend veiligheidspoortje is daarom zeker de aanbeveling waard om te voldoen aan de wet- en regelgevingen.

Het gevaar van een niet-zelfsluitend poortje is dat men deze heel gemakkelijk open laat staan wanneer men kortdurend aan het werk is. Dit geeft een schijnveiligheid, het poortje lijkt de situatie veiliger te maken, maar juist doordat men hierna onveiliger zal handelen is deze situatie nog onveiliger dan géén poortje plaatsen.

3. Werken op een hoger niveau

Magazijnen in het algemeen zijn vaak plaatsen waar het plafond erg hoog is. Een magazijnplafond van tien meter hoog is zeker geen uitzondering en komt vaak voor. Bij deze magazijnhoogtes is er vaak een hoger niveau tussen het plafond en de begane grond aanwezig. Op dit hogere niveau is een werkplatform of extra magazijnruimte waar magazijnmedewerkers vaak werken. Op deze plek is het verplicht een zelfsluitend poortje te plaatsen boven aan de trap. Dit heeft met het Arbobesluit en het AI15 blad te maken. Er mag niet gewerkt worden door medewerkers bij een open trap of ladder.

4. Bij aanwezigheid van Dakluiken

Dakluiken zijn een gevaar op het dak waar niet iedereen het gevaar van inziet. Een voorbeeld van een dakluik is te zien op onze afbeelding. Het dak betreden gaat in veel gevallen via een dakluik. De daktoegang kan zelfs bij dakluiken nog erg verschillen.

Een dakluik zoals weergegeven op deze afbeelding is een dakluik waarbij de klep van onderuit open geduwd kan worden. Het luik zit met een scharnier vast waardoor het eenvoudig geopend kan worden. In dakluiken is het verplicht om het luik in geopende stand te borgen. Een veilig dakluik is geplaatst in de veilige zone van een dak. (minimaal 4 meter van de dakrand). Dit is natuurlijk erg veilig en perfect voor ieder bedrijf! Het probleem kan zijn dat men laconiek omgaat met werken op hoogte als men via een veilig dakluik het dak betreedt. Een dakluik dat openstaat is een sluimerend gevaar. Iedere keer als dit openstaat en men gaat aan het werk op het dak ontstaat er een risico. Het risico is dat men door de opening van een dakluik valt.

Een ander type dakluik is een daktoegang waarbij u het luik dient op te tillen en naast de opening legt. Hier zit het luik niet eens met een scharnier bevestigd waardoor het luik los op het dak ligt. Ook bij dit type dakluik is de kans aanwezig dat u hier doorheen valt zolang deze open staat.

Een zelfsluitend poortje gecombineerd met leuningwerk om het dakluik heen zorgt voor collectieve valbeveiliging. Collectieve valbeveiliging bij een dakluik of lichtkoepel is mogelijk met onze range Kee Dome artikelen. Een zelfsluitend poortje zorgt ervoor dat men eenvoudig het dakluik kan betreden en het gevaar daarna afsluit. Bij het bovenstaande dakluik is het gevaar afgeschermd doordat u vanuit het dak er niet in valt. Hier zou perfect een zelfsluitend poortje in gepast hebben. Hiermee zouden wij dezelfde situatie krijgen als op de eerste afbeelding.

5. Onderdeel van leuningsystemen

Als onderdeel van een leuningsysteem is het verstandig om een zelfsluitend poortje te installeren. Een leuningsysteem is perfect om het gevaar af te schermen. Toch kan er behoefte zijn om van het ene gebied naar het andere gebied te gaan. Het is dan verstandig dit te doen op een veilige plek waar de zelfsluitende veiligheidspoort is geïnstalleerd.

Ook in een magazijn of werkplaats kan vol staan met gevaarlijke machines. Deze gevaarlijke machines worden te allen tijde bediend door gekwalificeerde medewerkers. Het is aan te raden deze machines af te sluiten voor minder gekwalificeerde medewerkers. Het is voor de veiligheid van uw medewerkers van belang dat zij niet in aanraking komen met deze gevaarlijke machines. Een veiligheidspoort zorgt ervoor dat de gekwalificeerde medewerkers juist wel toegang hebben indien nodig.

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.