5 Situaties waar een Zelfsluitend Poortje hoort

Vijf situaties waar zelfsluitende poortjes hoort

Een zelfsluitende veiligheidspoort is een deel van de valbeveiliging dat erg belangrijk is. Een zelfsluitend poortje is natuurlijk geen valbeveiliging op zich, het kan ook in vele andere situaties worden toegepast. Omdat er veel onduidelijkheden zijn in de markt over het zelfsluitende veiligheidspoortje zal ik hieronder een toelichting geven. De NEN-EN norm 14122-4 is een norm die zich richt op permanente ladders, zoals kooiladders. In deze norm wordt een eis gesteld dat er een zelfsluitende veiligheidspoort benodigd is. Naast deze norm is er nog het Arbobesluit over situaties waar deze veiligheidspoortjes gewenst of vereist zijn. Onze Kee Gate is ontworpen om aan deze normen te voldoen.

KeeGate Zelfsluitende veiligheidspoort

KeeGate zelfsluitende veiligheidspoort
  • NEN-gecertificeerd
  • Universele maten
  • Montage ter plekke
  • Zelfsluitende poort
Lees meer over KeeGate

1. Verplicht bij kooiladders en andere permanente ladders

Volgens de EN 14122-4 is het verplicht om bij permanente ladders, zoals kooiladders, bovenin een zelfsluitende veiligheidspoort te hebben. Dit poortje zorgt ervoor dat zodra men boven aankomt, de kooiladder veilig gesloten kan worden en men niet terug in de kooiladder kan vallen. Tevens is het aan te raden om op het dak aan beide zijden van de kooiladder een leuning van tenminste 2 meter te plaatsen zodat ook het gebied waar men het dak op komt of af gaat, veilig is. Met onze KeeGuard Ladder Kit zorgt u ervoor dat uw kooiladder volgens EN 14122-3 en EN 14122-4 beschermd is.

2. Bij bordessen of werken op platformen

Het werken op bordessen komt regelmatig voor in magazijnen en opslagplaatsen. Vaak zijn de werkzaamheden op bordessen van korte duur en wordt het gevaar onderschat. Juist wanneer men "even vlug" wat wil doen, gebeuren de meeste ongelukken.

Natuurlijk is het niet verstandig om onnodige risico's te nemen, het is ook volgens de wet niet toegestaan, aangezien er altijd sprake moet zijn van een veilige werksituatie.Volgens het Arbobesluit is het niet toegestaan om te werken in de nabijheid van een open trap of ladder. Een veilige werkplek is natuurlijk geen werkplek waarbij u van de trap af kunt vallen. Een zelfsluitend veiligheidspoortje kan deze trap of ladder perfect afsluiten. In magazijnen kan, zoals op de bovenstaande foto te zien is, een poortje bovenaan worden geplaatst. Dit poortje is eenvoudig te openen en zal zonder extra handeling weer sluiten. Een zelfsluitend veiligheidspoortje is daarom zeker aan te raden om te voldoen aan de wet- en regelgevingen.

Het gevaar van een niet-zelfsluitend poortje is dat men deze gemakkelijk open laat staan wanneer men kortdurend aan het werk is. Dit geeft een schijnveiligheid.

3. Werken op een hoger niveau

Magazijnen in het algemeen zijn vaak plaatsen waar het plafond erg hoog is. Een magazijnplafond van tien meter hoog is zeker geen uitzondering en komt vaak voor. Bij deze magazijnhoogtes is er vaak een hoger niveau tussen het plafond en de begane grond aanwezig. Op dit hogere niveau is een werkplatform of extra magazijnruimte waar magazijnmedewerkers vaak werken. Op deze plek is het verplicht een zelfsluitend poortje te plaatsen boven aan de trap. Dit heeft met het Arbobesluit en het AI15 blad te maken. Er mag niet gewerkt worden door medewerkers bij een open trap of ladder.

4. Bij aanwezigheid van Dakluiken

Dakluiken zijn een gevaar op het dak waar niet iedereen het gevaar van inziet. Een voorbeeld van een dakluik is te zien op de onderstaande afbeelding. Het dak betreden gaat in veel gevallen via een dakluik. De daktoegang kan zelfs bij dakluiken nog erg verschillen.

Een dakluik zoals weergegeven op deze afbeelding is een dakluik waarbij de klep van onderuit open geduwd kan worden. Het luik zit met een scharnier vast waardoor het eenvoudig geopend kan worden. In dakluiken is het verplicht om het luik in geopende stand te borgen. Een veilig dakluik is geplaatst in de veilige zone van een dak. (minimaal 4 meter van de dakrand). Dit is natuurlijk erg veilig en perfect voor ieder bedrijf! Het probleem kan zijn dat men laconiek omgaat met werken op hoogte als men via een veilig dakluik het dak betreedt. Een dakluik dat openstaat is een sluimerend gevaar. Iedere keer als dit openstaat en men gaat aan het werk op het dak ontstaat er een risico. Het risico is dat men door de opening van een dakluik valt.

Een ander type dakluik is een daktoegang waarbij u het luik dient op te tillen en naast de opening legt. Hier zit het luik niet eens met een scharnier bevestigd waardoor het luik los op het dak ligt. Ook bij dit type dakluik is de kans aanwezig dat u hier doorheen valt zolang deze open staat.

Een zelfsluitend poortje gecombineerd met leuningwerk om het dakluik heen zorgt voor collectieve valbeveiliging. Collectieve valbeveiliging bij een dakluik of lichtkoepel is mogelijk met onze range Kee Dome artikelen. Een zelfsluitend poortje zorgt ervoor dat men eenvoudig het dakluik kan betreden en het gevaar daarna afsluit. Bij het bovenstaande dakluik is het gevaar afgeschermd doordat u vanuit het dak er niet in valt. Hier zou perfect een zelfsluitend poortje in gepast hebben.

KeeDome lichtkoepel doorvalbeveiliging

KeeDome lichtkoepel doorvalbeveiliging>
  • Veilige oplossing
  • Permanente beveiliging
  • Vrijstaand opgebouwd
  • Alle vormen en maten
Lees meer over KeeDome

5. Onderdeel van leuningsystemen

Als onderdeel van een leuningsysteem is het verstandig om een zelfsluitend poortje te installeren. Een leuningsysteem is perfect om het gevaar af te schermen. Toch kan er ook behoefte zijn om van het ene gebied naar het andere gebied te gaan. Het is dan verstandig dit te doen op een veilige plek waar de zelfsluitende veiligheidspoort is geïnstalleerd.

Ook een magazijn of werkplaats kan vol staan met gevaarlijke machines. Deze gevaarlijke machines worden te allen tijde bediend door gekwalificeerde medewerkers. Het is aan te raden deze machines af te sluiten voor onbevoegden. Door middel van de plaatsing van een poortje wordt de toegang natuurlijk niet compleet verhinderd, maar het zorgt er voor dat uw medewerkers wat waakzamer zijn.

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.