5 Noodzakelijke situaties voor interne reling en hekwerken

Relingen, Hekwerken en Leuningen in een bedrijf

Veiligheidsrelingen binnen en buiten het bedrijf kunnen toegepast worden voor diverse doeleinden. Het doel is om de veiligheid van werknemers, klanten en andere bezoekers te verzorgen binnen het bedrijf. Zorg dat het voor iedereen binnen uw bedrijf duidelijk is hoe zij zich veilig kunnen bewegen. Zijn er markeringen aangebracht? Heeft u trappen en hellingen voorzien van leuningen? Zijn gevaarlijke plaatsen in uw bedrijf voldoende afgeschermd? Kan men zich veilig over loopbordessen verplaatsen?

5 Noodzakelijke situaties voor interne reling en hekwerken

Bekijkt u de vijf noodzakelijke situaties binnen uw bedrijf voor relingen en hekwerken.

1. Gevaarlijke plaatsen afschermen

In een bedrijfspand zijn vaker de kantoorruimtes gescheiden van de magazijnen en werkplaatsen. Magazijnen en werkplaatsen kunnen een bron van onveiligheid zijn voor onbevoegden. Dit kunnen stroomkasten zijn waar enkel bepaalde medewerkers toegang toe nodig hebben. Het is belangrijk om met relingen en hekwerken gevaarlijke installaties afschermen waar onbevoegde werknemers of passanten gevaar kunnen oplopen.

In magazijnen en op de werkvloer zien we vaak de hele dag één of meerdere heftrucks heen- en weer rijden. Een heftruck die niet in gebruik is wordt op een vaste plaats geplaatst, deze plaats is prima af te schermen met interne leuningsets.

2. Leuningen bij trappen

Volgens de EN 14122 is het bij verhogingen van 50 cm al verplicht om een leuning erbij te zetten. Tevens dient de leuning ten minste 110 cm hoog te zijn. De breedte van uw trap is ook nog belangrijk om te bepalen hoeveel leuningen u nodig heeft. Bij breedtes groter dan 120 cm dan moet er een extra leuning geplaatst worden in het midden. Is uw trap kleiner dan 120 cm? Dan volstaat één leuning aan één van beide zijdes. Het bouwbesluit vereist weer dat vanaf vier meter er een rustbordes geplaatst moet zijn bij uw trap.

3. Leuningen bij hellingen

Hellingen kunt u binnen bedrijven op verschillende plaatsen vinden. Dit kan op plaatsen zijn waar men in magazijn meerdere niveaus heeft. Een helling is zodoende ideaal omdat u er met pompwagens of heftrucks hier prima overheen kunt.

Het is hier verstandig om relingen en hekwerken aan de zijkanten van deze hellingen te plaatsen. Werknemers die hier te voet langslopen, ook al is dit tegen eventuele interne regelementen, kunnen zich zodoende lelijk bezeren bij een val vanaf de helling. De leuning acteert hier dus als begeleiding van de helling, maar is tevens een valbeveiliging om niet van de helling te vallen.

4. Relingen en hekwerken bij loopbordessen

Regelmatig zien wij bedrijven die een magazijn hebben met een erg hoog dak. Hierdoor wordt er vaker op verschillende niveaus gewerkt, enerzijds zijn er echte werkplatforms op een hoger niveau gelegen, anderzijds bevinden zich hier loopbordessen en loopbruggen. In het geval dit een loopbordes of loopbrug is, dan kan dit vaak betekenen dat er regelmatig werknemers overheen lopen. Belangrijk om er dan voor te zorgen dat u aan beide zijdes adequate maatregelen treft in de vorm van relingen en hekwerken.

Een reling aan de zijdes van de loopbrug of het loopbordes zorgt voor een handleuning waar men zich aan kan vasthouden tijdens het lopen. Deze leuning is natuurlijk ook belangrijk voor de valbeveiliging. Een veel voorkomende situatie waar ongevallen zich voordoen zijn het vallen van hoogte binnen bedrijven. Bij het werken of lopen op hoogte binnen het bedrijf dient men net zo serieus naar valbeveiliging te kijken als bij het werken op het dak.

5. Relingen en hekwerken als valbeveiliging

Wij hebben nu al vier situaties gezien waarbij er gebruikgemaakt wordt van relingen en hekwerken. Veelal in specifieke situaties waarin de relingen of hekwerken specifiek bij de situatie zijn toegepast. Bij deze eerdere situaties is het vaak ook belangrijk in het kader van valbeveiliging. Bij hekwerken, leuningen of relingen is er altijd sprake van een mate van valbeveiliging, bij onderstaande voorbeelden is valbeveiliging het voornaamste doel.

Bij hoge magazijnen of bedrijfspanden is het gebruikelijk om op meerdere niveaus te werken. Het kan dan zelfs zo zijn dat door middel van trappen er meer dan vijf tot zes niveaus hoog gewerkt kan worden. Bij werken op hoogte in zo'n situaties zien we vaak het werken op werkbordessen en platformen waarbij valbeveiliging absoluut vereist is. Een reling of hekwerk aan het einde van een dakvlak of in dit geval op een tussenverdieping kan een val van enkele tot wel tientallen meters voorkomen.

Voordelen van Kwik Kit leuningsets

Kwik Kit leuningsets zijn kant-en-klare leuningsets die u in diverse varianten kunt vinden. Kwik Kit zijn normaliter leuningsets van 3 meter die mogelijk zijn in een rechte set, hoekdelenset, een uitbreidingsset, hellingset, trappenset en pilaarset. Een rechte set is een sectie van 3 meter met drie staanders en staanders om de 1,50 meter. Bij de hoekset is de totale lengte ook drie meter, met dezelfde hart op hartafstanden met staanders op iedere 1.50 meter. Kwik Kit is standaard gepoedercoat in veiligheidskleur geel RAL1021.

Kwik Kit is een ideaal product omdat deze eenvoudig te kopen is per standaardset. Alles wordt compleet geleverd per set. Een Kwik Kit leuning bestaat uit Kee Klamp koppelstukken gecombineerd met buizen die gepoedercoat zijn. Kwik Kit leuningen zijn extreem stevig en kunnen tientallen jaren meegaan. Het monteren is eenvoudig en snel te doen met een inbussleutel.

Voor aanvragen van leuningen die niet overeenkomen met de maten van de standaardset Kwik Kit maken wij u graag een op maat gemaakte oplossing.

Interne leuningen conform EN 14122

Volgens de norm EN 14122 is het verplicht dat een leuning minimaal 1,10 meter hoog is. Tevens dient de leuning een hand én knieregel te hebben waarbij de openingen tussen beide regels maximaal 50 cm mag zijn. Om hiervoor te zorgen dient men schopranden te plaatsen waardoor de openingen kleiner dan 50 cm worden. Een schoprond dient minimaal 10 cm hoog te zijn.

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.