5 Gewoontes voor Veiligheid op het Dak

Veiligheid op het dak

Op onze website is erg veel te vinden over valbeveiliging en over allerlei artikelen die de veiligheid van u en uw personeel waarborgen. Hoewel deze veiligheidsproducten erg belangrijke hulpmiddelen zijn, verraad de titel van deze blog vaak het grootste probleem: onze gewoontes. Aan het eind zijn het vaak onze gewoontes die ervoor zorgen dat we onszelf of anderen in gevaar brengen. Kiezen wij voor een verkeerd lanyard? Ligt het dan aan het lanyard? Klimmen wij op een reling? Licht het dan aan het platform of aan het hekwerk? Het overbelasten van een hoogwerker? Wiens fout is het dan? Onze acties, bij ongepast, niet conform, of ronduit onveilige gedrag kunnen rampzalig zijn.

Eén voordeel is wel, ons gedrag hebben wij volledig in onze eigen controle. Neem eens een kijkje naar deze kleine dingen, die een groot verschil kunnen maken in persoonlijke veiligheid bij een gegeven situatie zoals het werken op een dak. Bedenkt u zich wel dat de belangrijkste gewoonte voor uw persoonlijke veiligheid is, het juist gebruik van valbeveiliging. Zonder dit, zal de rest ook niets uitmaken. Wij schrijven dit artikel om u inzicht te geven in uw gewoontes naast het veilig gebruik van valbeveiliging.

1. Zet nooit één Stap Achteruit

Het klinkt zo simpel he? Stap gewoon nooit achteruit. Toch, het gebeurt al de tijd en zelfs al is het vaak zonder negatieve gevolgen, in gevaarlijke situatie, zoals het werken op een dak, kan dit een fatale fout blijken te zijn. Bent u absoluut zeker waar u zich op het dak bevindt? Wellicht staat u net voor een onbeveiligde lichtstraat (die eigenlijk sowieso beveiligd zou moeten worden), maar wat als u een lage leiding over het hoofd ziet of door een zachte plek op het dak uw evenwicht verliest. U valt dan zo door de lichtstraat of dakraam heen. Bent u er ten allen tijde zeker van hoever u van de dakrand staat? Hoeveel bent u eigenlijk verschoven vanaf het punt waar u begonnen was? Als u erg geconcentreerd aan het werk bent kan het voorkomen dat u niet meer precies weet waar op het dak u nu werkt. Misschien bent u niet op de plek als dat u dacht dat u zou zijn. Markeringen en andere valbeveiligingsproducten daargelaten, deze kleine verandering in gewoontes kunnen al een redding voor u zijn.

2. Kijk tijdens het Lopen Nooit op uw Telefoon

Deze gewoonte is al erg genoeg op de stoep in de stad of in winkelcentra. Het lopen door de menigte zonder tegen een door de telefoon geobsedeerde aan te lopen. Dit zou bijna een olympische sport kunnen worden als we zien hoeveel mensen blind naar hun telefoon staren en vooruit lopen. Al met al is het ergste wat kan gebeuren, dat u uw verontschuldigen moet aanbieden. Bij werken op het dak, of werkplaatsen in het algemeen, zijn de potentiële gevolgen een stuk groter. Krijgt u een telefoontje? Ga dan naar een veilige plek buiten uw werkplek en handel daar het gesprek af. Niet genoeg aandacht besteden terwijl u rondloopt kan ervoor zorgen dat u ergens op staat wat u niet zou moeten doen. Of u botst tegen een collega op die u daarmee in gevaar brengt.

3.Klim Nooit Ergens Overheen

Het maakt niet uit wat het is: uitrusting, lichtstraten, borstwering of andere obstakels. Als u niet weet wat er aan de andere kant te vinden is en indien er geen veilige manier is om die kant te bereiken dan dient u die veilig weg te creëren. Dit kan inhouden dat er een veilig overstapbordes, een werkplatform of een ladder opgezet moet worden. Soms kan het eenvoudig door gewoon een andere route te kiezen, die waarschijnlijk een stuk langer is. Hoe dan ook het is altijd onverstandig om zonder bescherming ergens over te klimmen, dit vraagt gewoon voor een val. Natuurlijk, wij weten ook dat u perfect het evenwicht kan bewaren. U kunt de hoogte van muren perfect inschatten en u heeft kracht in uw handen waar een bergbeklimmer jaloers op is. Al deze dingen zijn fantastisch, totdat het één keer fout gaat.

4. Rem Altijd Af zodra u een Rand of Ladder nadert.

Hopelijk heeft u de tijdelijke ladder veilig vastgezet of zodra het een vaste ladder is dan zijn de bouten hopelijk vastgezet. Eigenlijk weten we nooit zeker in welke conditie de ladder is totdat we erop stappen. Daarom moet u altijd voorzichtig een ladder benaderen, test de ladder en bekijk goed in welke staat deze verkeerd voor u er mee aan de slag gaat. Let goed op uw voetenwerk en blijft ten allen tijden geconcentreerd en ga voorzichtig om met uw veiligheid. Daarbij, het te snel benaderen van een rand of ladder kan er al snel voor zorgen dat u uw evenwicht verliest of een inschattingsfout maakt die desastreuze gevolgen kan hebben. Vraag uzelf eens af waarom u een rand te snel zou benaderen? Heeft u zo een haast? Newsflash, zodra u zich verstapt als u met een vaart naar de rand gaat en u valt van de rand. Tja, dan is uw planning helemaal een probleem. Hopelijk draagt u wel een vorm van valbeveiliging, maar wilt u die echt aan een test onderwerpen? Misschien is er zelfs een reling of hekwerk. Ieder hekwerk is anders, u weet niet voor welke norm of met welk gewicht dit hekwerk bescherming geeft. Wilt u echt testen of dit uw val ook beschermd bij het sneller benaderen?

5. Test de Ondergrond voor Belasting

Daken worden oud. Daken raken beschadigd. En dan waren sommige daken al niet eens iets fatsoenlijks om mee te beginnen. Bedenkt u zich goed in welke conditie het betreffende dak zich bevindt. Bekijk het zelfs van de onderkant zodra dit mogelijk is en ga voorzichtig verder. Zodra u ook maar één signaal krijgt dat er een zwakke plek in het dak zit, stop! Test dit meteen. Dit gaat natuurlijk ook bij het plaatsen van ladders. Voordat de ladder geplaatst wordt moet u goed naar de ondergrond kijken. Het nauwkeurig bekijken van de ondergrond kan een veiligheidsrisico uitsluiten en uzelf beschermen tegen een incident met verregaande gevolgen!

Voor valbeveiliging zorgen is iets dat u altijd dient te doen. Tijdens dakreparaties is het belangrijk dat uw eigen veiligheid voorop zal staan!

Uw gedrag is veel belangrijker voor uw welzijn dan welke andere factor dan ook. Slechte gewoontes op de werkvloer kunnen tragische gevolgen hebben, waarom zijn mensen niet voorzichtiger? Het is eenvoudig om te doen. Deze vijf ideeën en vele andere veranderen in uw gewoontes zal voor een proactieve manier bijdragen aan het beschermen van uw leven.

Winkelwagen

Bekijk prijzen

Option available in footer.