3 Oplossingen voor veilig werken
Als het over veiligheid gaat, dan zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat iedereen nauwgezet de wet- en regelgeving volgt. Misschien werkt u in de bouw, de industrie of in de logistiek? Hoe gaat het bij u op het werk eraan toe? Ik vermoed dat het vaak toch tegenvalt met de absolute prioriteit voor veiligheid.
Werknemers die de veiligheidsvoorschriften dienen uit te voeren moeten vaak herinnert worden aan veiligheid om ongevallen te voorkomen. Met eenvoudige aanpassingen, verbeteringen en middelen wordt de algemene veiligheid bij het werk enorm verhoogd.
Welke excuses kent u?
Het meest gehoorde excuus is toch vaak: "Bij ons is er nooit een onveilige situatie." Deze opmerking alleen al, is een enorm veiligheidsrisico. Zeker wanneer u meer dan 50, 100 of wel 500 collega's heeft, u kunt ze onmogelijk de gehele werkdag in de gaten houden. Simpele veiligheidsvoorschriften worden regelmatig "vergeten" of gewoonweg niet opgevolgd. Waarom? Er kunnen verschillende redenen zijn natuurlijk. Wellicht is het sneller om iets op een onveilige manier te doen? Men doet het al jaren zo? De ervaring?
Drie excuses voor onveilig werken
- Het snelheidsexcuus.
- Het ervaringsexcuus
- Gewoonte-excuus
Even snel de ladder oprennen om je vergeten apparatuur op het platform te pakken, ondertussen ook nog even iets uit een schap pakken.
Intussen heeft deze methode er al voor gezorgd dat wij zonder onszelf te zekeren al een half uur in een onveilige situatie zitten. Wij zijn niet beschermd tegen vallen. Alleen omdat wij "even snel" iets gingen pakken. Het snelheidsexcuus is vaak een argument als het allemaal "snel-snel" moet. Helaas gaat het ook wel eens "snel-fout" en dan zijn de gevolgen niet te overzien.
Ik ga even kijken aan welke kant die hemelwaterafvoer verstopt is, ik kom zó vaak op het dak, mezelf aanhaken hoeft even niet. Je gaat via de interne weg naar het dak en je bekijkt de hemelwaterafvoer en bekijkt aan welke kant er onderhoud nodig is.
Het ervaringsexcuus is ook een argument die wij vaker horen. Wij begrijpen dat iedere veiligheidscoördinator, iedere facilitymanager, iedere health en safetymanager en ook zeker iedere magazijnverantwoordelijke nagenoeg gelijk is aan een superheld. U werkt zò vaak op hoogte, u kunt balanceren op een balk zo goed als een olympiër en u bent zo alert als een roofvogel om nog niet te spreken over uw reactievermogen, ongekend!
Juist u als superheld bent het voorbeeld voor alle superhelden in wording. En zeker ook superhelden kunnen betrokken raken bij een ongeval. Veiligheid begint met de cultuur in het bedrijf te richten op veiligheid. Vaak zorgt dit excuus er ook voor dat minder ervaren personeel uw risicovolle gedrag gaat kopiëren. Er zijn veiligheidsvoorschriften, maar worden die nageleefd? Begin zeker bij uzelf. Zorg dat de beschikbare veiligheidsvoorzieningen ten allen tijden toegepast worden. Zowel bij kortdurend werk als bij ervaren medewerkers.
Heerlijk, pauze. Welverdiend ook, want ik heb net echt hard gewerkt. Ik pak mijn lunchbox en ik ga even zitten. U besluit op de lichtkoepel te zitten, hoeft u niet op de dakbedekking te zitten. Gevaarlijk? Welnee dit doen we iedere pauze als we op het dak werken, ideaal!
Juist het gewoonte-excuus is het meest gevaarlijke excuus dat er kan zijn. Men doet het dus blijkbaar zo vaak op een onveilige manier dat veiligheid op enorm veel vlakken valt te verbeteren.
Zitten op een lichtkoepel is enorm onveilig omdat lichtkoepels door de jaren heen enorm poreus kunnen worden door de aantasting van het weer en natuur. U weet vast wel dat zowel uw lichtkoepels en lichtstraten in het dak een enorme diepe val kunnen veroorzaken. In de Verenigde Staten beschouwen ze iedere lichtkoepel en iedere lichtstraat dan ook als een opening in het dak. Op een opening gaan we gelukkig niet zitten, maar deze schijnveilige situatie is daarom extra onveilig!
Zorg dat gewoontes in uw bedrijf niet de veiligheid in het gedrang brengen. Juist bij veiligheid in magazijnen of veiligheid op het dak bij werken op hoogte zijn de gevolgen vaak desastreus.
Hoe verbetert u uw veiligheid?
- Collectieve maatregelen
- Positief veiligheidsgedrag bevorderen
- Open communicatie en constante herinnering
Nagenoeg alle gevaarlijke situaties die te maken hebben met uw gedrag kunnen worden ingeperkt door middel van collectieve maatregelen. Indien u ervoor zorgt dat de er collectieve valbeveiliging wordt toegepast dan kunnen uw medewerkers zichzelf niet in een onveilige situatie brengen.
In het eerste voorbeeld had de medewerker snel het bordes kunnen beklimmen, maar was het een veilig bordes geweest dan was deze aan alle kanten omheind met veilig hekwerk. Tevens had men boven aan de ladder een zelfsluitend veiligheidspoortje gemonteerd zodat men niet naar beneden kan vallen.
In het tweede voorbeeld had de ervaren persoon zich niet eens hoeven aan te lijnen. Bij collectieve maatregelen gaan we uit van dakrandbeveiliging zodat men niet in een onveilige zone kan komen. Het valgevaar wordt weggenomen met doelmatige leuningen.
In het derde voorbeeld zijn uw lichtkoepels afdoende omheind met veilige lichtkoepelafschermingen.
Zo ziet u dat er een duidelijke reden is waarom tevens inspectie SZW aangeeft de voorkeur te geven aan collectieve maatregelen. Alle veiligheidsmaatregelen waar men actief nog iets aan moet doen zoals harnassen en aanhaken kunnen een risico vormen.
Bekijkt u zeker ook het feit door gedrag dat positief voor de veiligheid is te bevorderen. Zorg ervoor dat uw medewerkers begrijpen waarom men veiligheidsvoorschriften heeft. Creëer een veilige werksfeer waar men bereid is om de veiligheidsvoorschriften actief op te volgen. Iedere medewerker dient het besef te hebben en positief veiligheidsgedrag dient bevoordeeld te worden.
Zorg dat er duidelijk over gesproken mag worden. Spreken over de veilige en onveilige situaties binnen het bedrijf is niet enkel een taak van de managers. Juist het uitvoerend personeel herkennen de onveilige situaties eerder. Creëer een sfeer waarin het gestimuleerd wordt om inbreng te leveren in het veiligheidsplan van het bedrijf. Hou regelmatig een toolboxmeeting waarbij zowel uitvoerend personeel als leidinggevend personeel aanwezig is.
Organiseer regelmatig trainingen en opfrisbijeenkomsten met de actuele regelgeving op uw bedrijfslocatie. Hierdoor kunnen uw medewerkers weer met een frisse blik gaan werken en zijn zij op de hoogte van de veiligheidsmaatregelen. De veiligheid in magazijnen en veiligheid op daken zorgt er juist voor dat iedereen weer gezond en wel naar huis kan aan het einde van de dag. Daar gaat het natuurlijk om. De regels zijn er voor het personeel, zodat iedereen zonder gevaren kan werken en gezond weer naar huis kan gaan.